İhracat ortamında yılın en belirgin bozulması
İstanbul Sanayi Odası (ISO) Türkiye İmalat Dairesi İhracat İklimi Endeksi eşik değeri 50,0’ın üzerinde altındaEkim 2023’te 48,5’te kalmıştı.
Türkiye’nin imalat ihracatında en büyük 10 pazardan 7’sinin yer aldığı Avrupa’da, İspanya hariç bu pazarların tamamı Ekim ayında daralma kaydetti. İspanya’da üretim değişmedi. Büyüme ABD, Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde görüldü. Hindistan’da büyüme yüksek hızını korurken, Singapur, Endonezya ve Filipinler önemli üretim artışlarıyla öne çıktı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Dairesi İhracat İklimi Endeksi Ekim’de üst üste üçüncü ay 50 eşik değerinin altında kaldı. Eylül ayında 49 olan endeksin 48,5’e gerilemesi, dış talep koşullarında yılbaşından bu yana görülen en belirgin bozulmaya işaret ediyor.
Avrupa pazarlarında daralma
Türk imalat sanayii ihracatçıları yılın son çeyreğinin başında güçlü bir talep ortamıyla karşılaşmaya devam etti. Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi, zayıflık yine büyük ölçüde Avrupa’daki ana ihracat pazarlarında devam eden yavaşlamadan kaynaklandı. ABD genişleme yolunda kalmayı sürdürürken, bazı Asya ülkeleri ve Orta Doğu da büyüme eğiliminin hızlandığı diğer bölgeler oldu.
Türk imalat sektörü ihracatının en büyük 10 pazarından 7’sinin yer aldığı Avrupa’da, bu pazarlardan biri hariç tamamı Ekim ayında daralma kaydetti. Bu durumun tek istisnası, üretimin değişmediği İspanya’ydı. İngiltere’de ekonomik aktivite üst üste üçüncü ayda da düşüş gösterirken, Almanya’da daralma eğilimi dört aya ulaştı. İtalya ve Fransa’da son beş ayda üretim azaldı. Türk imalat sanayi ürünlerinin ikinci büyük ihracat pazarı olan ABD, Ekim ayında da büyümesini sürdürdü. Genişleme ılımlı olmakla birlikte son üç ayın en yüksek hızında gerçekleşti.
Asya’da büyüme
Talebi olumlu etkileyen pazarların çoğu yine Ortadoğu’da yer aldı. Son dört ayda büyümenin en yüksek hıza ulaştığı Birleşik Arap Emirlikleri, anket paneli kapsamında en hızlı büyüyen pazar oldu. Bir diğer değerli ihracat pazarı olan Rusya’da ise üretim ekim ayında güçlü bir şekilde artmaya devam etti. Böylece ekonomik aktivite son dokuz ayda artış gösterdi. Dördüncü çeyreğin başında güçlü performans sergileyen diğer pazarlar ise Asya ülkeleri oldu. Hindistan’da büyüme yüksek hızını korurken, Singapur, Endonezya ve Filipinler de önemli üretim artışlarıyla öne çıktı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi’ni değerlendiren S&P Global Pazar İstihbaratı Ekonomi Müdürü Andrew Harker, şunları söyledi: “Türk imalat sanayii ihracatçıları, Avrupa ekonomisinin içinde bulunduğu zor durumdan Ekim ayında da etkilenmeye devam etti. Pek çok önemli ihracat pazarında ekonomik aktivitenin azalması genel iklimin bozulmasına yol açtı. ABD ekonomisindeki dayanıklılık belirtilerinin yanı sıra Asya ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde görülen büyüme de genel tablodaki bozulmanın önüne geçemedi. Bu nedenle yeni ticaret arayışındaki üreticiler dünyada ekonomik durumun daha güçlü olduğu bölgelere odaklanmayı tercih edebilirler.”
Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ortamında iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.