Seçmen Sonuçlara Kızgın! Yapay Zeka Modeli Seçim Sonuçlarına Tepkilerde Adayın Desteğini Arttıran Ölçümler
İkinci tur araştırma, 14 Mayıs seçimleri öncesi yapılan Politus Analytics’in sosyal medya verilerinden oluşturduğu modellerle seçim tahminlerinde de yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı adaylığında Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu taraftarlarının 14 Mayıs öncesi hem duygu hem de kanaatlerinde nasıl bir değişim geçirdikleri ortaya çıktı.
Kaynak:https://politusanalytics.com/wp-conte…
14 Mayıs seçimlerinden bir sonuç çıkmamasının ardından 2 cumhurbaşkanı adayıyla 28 Mayıs Pazar gününe geri sayıyoruz. İlk tipte anketler ve beklentiler yerle bir olurken, seçim sonuçları kimseyi sevindirmişe benzemiyor.
Politus araştırması, 28 Mayıs seçimleri için aynı modelleme ile 14 Mayıs seçimlerinden önceki haftayı ve sonraki haftayı ölçerek seçim sonuçlarına duygusal tepkiler gösterdi.
14 Mayıs’tan bir hafta önce ve sonra yapılan karşılaştırmalarda her iki adaya da desteğin arttığı ve azaldığı iller dikkat çekti.
İki aday açısından umut duygusundaki fark son derece değerli görünüyor.
Birinci tür Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarında umutsuzluk duygusu artarken, Kılıçdaroğlu taraftarlarında artış çok daha fazlaydı.
Seçim birinci çeşitte bitmediği için her iki kesimde de tedirginlik hissi arttı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun destekçileri için daha yüksek sesle konuşuldu.
Her iki adayın destekçileri için memnuniyette açık bir düşüş oldu.
Her iki adayın taraftarları arasında ise üzüntü seviyesi çok yakın seviyelere yükseldi.
Birinci cinsiyetten sonra her iki seçim bölgesinde de öfke duygusu önemli ölçüde artarken, siyasi kutuplaşmanın da bir ölçüde arttığı görüldü.
Her iki adayın destekçileri, her iki tarafta da dehşete düşerek, birincil tıpta kazanma umutları nedeniyle hayal kırıklığına uğradılar.
Birinci cinsiyetten sonra gündemdeki konuların zamansal değişimlerinde bir değişiklik olmazken adalet, rejim ve anayasa, insan hakları konuları biraz daha tartışıldı.
14 Mayıs öncesinde zirveye ulaşan seçim konuşmaları hakimiyetini korurken, içişleri geriledi. Öte yandan ekonomi ve Kürt kıtlığı arttı.
İkinci tip seçimlerin belirleyici aktörlerinden “milliyetçi” seçmenin tartıştığı konularda emek ve istihdam azalırken, daha çok milli savunma ve Kürt meselesi konuşuluyor.
Birinci tipten sonra Kılıçdaroğlu’na verilen destekte muhafazakar seçmen yükseliş eğilimi gösterirken, CHP’nin klasik tabanı olarak bilinen Kemalist seçmenin desteği önemli ölçüde artıyor.
Dağılmakta olan CET ittifakının temeli olarak görülen hem Kemalist hem de milliyetçi seçmenler dikkate alındığında Kılıçdaroğlu için takviye kuvvetlerinde bir miktar artış söz konusu.
İlk kuşağın ardından Erdoğan’ın İslamcı ve muhafazakar seçmenden aldığı destek önemli ölçüde değişmemiş görünüyor. Milliyetçi, Kemalist ve Kürt siyasi ideolojisini benimseyen seçmenlerin verdiği destekte ciddi bir düşüş var.
Bu araştırma sonrasında Sinan Ogan’ın etkisi görülecek olsa da hem Kemalist hem de milliyetçi olarak görülen seçmenin desteğinin önemli ölçüde azaldığı görülmektedir.